fbpx

Selvudgivelse af bog – 8 svar på dine spørgsmål

Selvudgivelse af bøger er blevet mere og mere populært de seneste år. Mange forfattere vælger selv at udgive deres bog, fordi det giver dem mulighed for at have fuld kontrol over hele processen.

 

Men er selvudgivelse af bøger en god idé? Hvilke fordele og ulemper er der ved at udgive sin egen bog?

I denne artikel giver vi dig 8 svar på dine spørgsmål om selvudgivelse af bøger. Læs med og bliv klogere på, hvad selvudgivelse indebærer.

Af Rune Flensted – senest opdateret 15. marts 2022

1. Hvad er selvudgivelse?

Selvudgivelse er, når en forfatter udgiver en bog selv uden hjælp fra et etableret forlag. selvudgiveren har fuld kontrol over hele processen, og han eller hun er ansvarlig for alt fra redigering, layout og tryk til lanvering, distribuering og markedsføring. Selvudgivelse betyder ikke, at man skal klare alt selv, men at man selv har ansvaret for at det bliver gjort. Det er ofttest en god idé at udlicitere de dele af processen hvor man har behov for ekstra kompetencer.

2. Er der forskel på at udgive en bog selv og gennem et etableret forlag?

Ja, der er en del forskelle på at udgive en bog selv og gennem et etableret forlag.

Udgivelse gennem etableret forlag: Når du udgiver din bog gennem et etableret forlag får du en redaktør, dit manuskript bliver korrekturlæst og bogen bliver sat op, trykt og distribueret. Som udgangspunkt ejer forlaget rettighederne til dit manuskript. Forlaget afholder alle udgifter og tager risikoen ved svigtende bogsalg. Derfor kan de også kræve, at manuskriptet bliver ændret, så det passer ind i deres kalkule. Som debuterende forfatter må man ofte nøjes en royalty på omkring 12-15% af bogsalget. Forlaget sørger i nogen grad for, at bogen bliver promoveret og markedsført. Et forlag vil typisk også have en stor kontaktbase af boghandlere og læsere, som de kan henvise bogen til. Se plus & minus-listen ved etableret forlag her …

Udgivelse på eget forlag: Selvudgivelse kræver en del mere arbejde, da man selv skal tage sig af alt det praktiske – fra markedsføring til distributionskanaler. Selvudgivelse har også mange fordele, bl.a. at man selv kan bestemme udformningen af bogen og ikke er afhængig af en forlagschef, der skal godkende dine idéer. Du har fuld kontrol og får hele overskuddet.

3. Hvilke fordele har selvudgivelse?

Selvudgivelse har flere fordele end forlagsudgivelse. Fordelene er bl.a.:
Du får 100% af overskuddet fra salget.
Du bestemmer selv, hvad du vil udgive og kan dermed tilpasse dit forlag til din smag og interessefelt.

Du har fuld kontrol over din bogmarkedsføring.
Du kan sælge bøger direkte fra din hjemmeside og få dem sendt til kunderne (hvis du samarbejder med et forlag, vil de typisk tage sig af distributionen).
Se plus & minus-lisen ved eget forlag her …

4. Hvad er ulemperne ved selvudgivelse?

Selvudgivelse har selvfølgelig også nogle ulemper, bl.a.:

  • Det kræver arbejde at få et forlag op at stå – du skal lave en bogtekst, designe coveret, opsætte bogen og lave markedsføringen.
  • Du skal selv betale for trykningen af bøgerne.
  • Du kan risikere lave salgstal, hvis du ikke er god til at markedsføre din bog ordentligt.
  • Det kan være svært at holde fokus og momentum, hvis man ikke har erfaring med at udgive bøger. Se plus & minus-lisen ved eget forlag her …

5. Hvordan udgiver man en bog på eget forlag?

Hvis du er interesseret i at udgive din bog på eget forlag, skal du først og fremmest have oprettet dit eget forlag. Dernæst skal du skrive selve manuskriptet hvis ikke du allerede er godt i gang, have bogens omslag/cover designet og manuskriptet sat op og gjort klar til tryk. Du skal lancere bogen og have en plan for selve markedsføringen.

Her er 3 tips til hvordan du kommer godt fra start:

  • Find en god samarbejdspartner, der kan hjælpe dig med at udgive bogen på dit eget forlag og hjælpe dig med at markedsføre den.
  • Få lavet en god boghjemmeside og investér i et professionelt design. Gør det så tidligt som muligt, så du har tid til at opbygge et godt ry for dit forlag og din nye bog.
  • Lav en kampagne, der henvender sig direkte til din målgruppe. Det kan fx være en e-mailkampagne og annoncering på sociale medier .

6. Hvad koster det at selvudgive en bog?

Selvudgivelse af en bog er ikke dyrt, og der er i dag mange muligheder for at gøre det på et mindre budget, der passer til din (tegne)bog. Der findes selvudgivelsesforlag, der tilbyder servicepakker til en fast pris, eller du kan vælge at købe de enkelte tjenester og kompetencer, du har brug for.

Hos Paper & Words tager vi gerne en snak og giver sparring på dit bogprojekt.

7. Hvordan opretter man sit eget forlag?

Det er nemt, men kan være bøvlet og tidskrævende at oprette sit eget forlag, hvis du ikke har prøvet det før. Vi har derfor skrevet en guide, der hjælper dig godt igennem processen med oprettelse af forlag med tildeling af ISBN-nummer for din føste bog-titel. Vi tilbyder også at gøre arbejde for dig med vores populære forlagspakke.

8. Kan man få hjælp til at udgive sin bog?

Du kan altid få hjælp fra et selvudgivelsesforlag til at udgive din bog. Hos Paper & Words tilbyder vi en række forskellige servicepakker, der kan hjælpe dig med at få din bog layoutet og designet, trykt, udgivet og sidst, men ikke mindst effektivt markedsført.

Næste skridt – Hvad nu?

Det kræver selvfølgelig investering af din tid at skrive en bog. Men med den rette strukturering og proces er det både muligt og overskueligt – også i en travl hverdag at få skrevet din bog.

 

Jeg hjælper dig gerne med alle processerne i forbindelse med at oprette eget forlag, strukturering af skriveprocessen, layout og opsætning, distribuering og markedsføring af din fagbog.

 

Kontakt Rune …


Paper & Words