fbpx

De 3 forlagstyper du skal kende til som forfatter

De 3 forlagstyper

Af Rune Flensted, 10. marts 2021 / Læsetid 2,5 min.

Når du skal udgive din bog, har du 3 forlagstyper at vælge imellem. I denne artikel, kan du læse om de tre forlagsmuligheder: Etableret forlag, medudgiverforlag og eget forlag.

Derfor skal du læse denne artikel:

Er du i tvivl om, hvordan du skal udgive din bog og hvilke muligheder der er, så bliver du i denne artikel klogere på de 3 forskellige forlagsmuligheder, du kan vælge mellem. Du bliver klogere på fordele og ulemper, og hvem ved – måske er du afklaret omkring hvilken forlagsvej du skal gå, når du har læst artiklen til ende.

Tidligere var det stort set kun muligt at udgive bøger gennem et af de etablerede forlag. Og man var heldig, hvis man slap gennem nåleøjet og fik udgivet sin bog. Tiderne og udviklingen har imidlertid ændret sig inden for det seneste årti.

De 3 forlagstyper vi ser i dag er:

 

  1. Etablerede forlag

  2. Medudgiverforlag

  3. Eget forlag

 

Her går jeg i dybden med forlagstyperne, og beskriver deres fordele og ulemper – og til sidst hvilken forlagsmodel du skal vælge, hvis du planlægger at udgive en fagbog.

Forlagstype 1: Etablerede forlag

Udgiver du gennem et etableret forlag, stiller forlaget med en redaktør, en korrekturlæser og grafiker. De sikrer at bogen får et professionelt udtryk både visuelt og indholdsmæssigt. Og samtidig passer ind i deres portefølje. Når du indgår kontrakt med et forlag, ejer de som udgangspunkt rettighederne. Forlaget afholder alle udgifter og tager risikoen ved svigtende bogsalg. Det betyder, at du som debuterende forfatter ofte må nøjes med en royalty på omkring 12-15% af bogsalget. Har du tidligere udgivet bøger, eller er du et kendt navn, har du muligvis et es i ærmet, der betyder, at du måske kan forhandle dig til lidt mere.

Etablerede forlag sørger også for tryk og distribuering til boghandlere. Det vil altid være en god idé at hjælpe til med markedsføringen, da langt de fleste etablerede forlag hverken yder den største indsats her eller tænker i nye markedsføringsformer og -kanaler. Mere om det lidt senere …

Når man som forfatter kontakter et forlag, har men enten det færdige manuskript eller den første del af bogen klar. Og man skal være opmærksom på, at forlaget kan forlange ændringer i manuskriptet, som man skal gå med til for at få bogen udgivet gennem dem.

Forlagene Gyldendal, Politiken og Lindhardt & Ringhof er de største og mest etablerede forlag i Danmark.

Forlagstype 2: Medugiverforlag

Et medudgiverforlag betyder, at du som forfatter er med til at betale en del af gildet. Det er ofte nemmere at få udgivet niche-bøger og smalle titler gennem et medudgiverforlag, idet du som forfatter deler risikoen med forlaget. Der er gennem de senere år skudt flere og flere medudgiverforlag op. Som udgangspunkt hjælper de med alt det praktiske, men der er stor forskel på hvad der er inkluderet i deres løsninger. Det anbefales at undersøge markedet grundigt, for der er desværre nogle brodne kar, der desværre har givet medudgiverforlag et blakket ry.

Forlagstype 3: Eget forlag

Vil du gerne have den fulde kontrol over udgivelsen, så er selvudgivelse det rette for dig. Du kan oprette dit eget forlag gratis (Hent vores guide til oprettelse af eget forlag her). Du skal imidlertid ikke satse på, at det derfor er gratis at udgive en bog. De opgaver du ikke selv er god til, skal du få andre til at hjælpe med. Derfor skal du budgettere med udgifter til de kompetencer, du har behov for professionel hjælp til. Det kan være at du har behov for hjælp til det redaktionelle, layout, omslagsdesign, tryk, distribuering og markedsføring.

Hvilken af de 3 forlagstyper skal jeg vælge?

Der findes ikke én rigtig vej – det vigtigste er, at du gør dig de nødvendige overvejelser.
Her har jeg listet plusser og minusser ved hver forlagstype så du bedre kan finde ud af hvad dig passer til dig, dit temperament og ikke mindst din bogdrøm.

Etablerede forlag / plus & minus

PLUS

ved etablerede forlag

  • Forlaget stiller med et professionelt team: redaktør, korrekturlæser, grafiker m.v.

  • Forlaget afholder alle udgifter

  • Mulighed for forudbetaling af royalties

  • Assistance med markedsføring (minimalt ved debuterende forfattere)

  • Mere tid til at skrive på bogen / manuskriptet

MINUS

ved etablerede forlag

  • Forlaget ejer typisk rettighederne til din bog

  • Bundet af en kontrakt

  • Meget lidt frihed

  • Tager tid at få en forlagskontrakt

  • Lille fortjeneste

Medudgiverforlag / plus & minus

PLUS

ved medudgiverforlag

  • Forlaget stiller i nogen grad redaktør, korrekturlæser og grafiker/opsætning til rådighed

  • Udgifter deles med forfatteren

  • Ofte nemmere at udgive inden for en niche, idet risikoen (udgiften) deles med forfatteren

MINUS

ved medudgiverforlag

  • Ikke altid gennemskuelige kontrakter. Læs kontrakter nøje igennem for at være sikker på, hvad der er inkluderet i aftalen, og ikke mindst hvad der ikke er inkluderet

  • Begrænsede rettigheder

  • Ofte bundet af en kontrakt

  • Ofte begrænset frihed

Eget forlag / plus & minus

PLUS

ved eget forlag

  • Forfatter/udgiver har den fulde kontrol og alle rettigheder

  • Stor frihed

  • Kan rykke hurtigt og gå i gang nu og her

  • Mulighed for stor fortjeneste ved bogsalg og de afledte effekter

MINUS

ved eget forlag

  • Står med alle udgifter forbundet med en bogudgivelse

  • Skal selv samle et team til at hjælpe med de kompetencer, du ikke selv besidder

  • Mindre tid til at skrive dit manuskript

Du er allerede nået langt

Hvis du har læst helt hertil, er du garanteret blevet både klogere og mere skarp på de forskellige forlagsmuligheder. Vil du vider mere om hvordan du udnytter potentialet ved at dele din viden gennem fagbøger, så skriv dig op på vores mailingliste og vær blandt de første til at få del i vores viden og kompetencer om udgivelse af fagbøger.

FAQ – ofte stillede spørgsmål til Forlag

Hvad er et forlag?

Et forlag er en virksomhed, der udgiver bøger. Et bogforlag står blandt andet for redaktion og layout og agerer mellemled mellem forfatter, trykkeri og boghandlere.

 

Hvad betyder forlag?

Ordet forlag stammer fra det tyske Verlag; forlægge, lægge ud for. Traditionelt lægger et forlag ud for bogproduktionen og får udgifterne dækket samt en fortjeneste ved salg af bøgerne. At udgive “på eget forlag”, på “medudgiver-forlag” eller på et “etableret forlag” angiver om forfatteren helt, delvist eller slet ikke står for udgifterne til udgivelsen af deres bog.

 

Hvilke typer forlag findes der?

Bogforlag, i daglig tale blot forlag, inddeles i tre kategorier: Etablerede forlag, medudgiver-forlag og eget forlag. Andre typer forlag er eksempelvis musikforlag, lydbogsforlag og magasinforlag.

 



Paper & Words